Bas Mulder-fiets

Bas Mulder

Bas Mulder was een van de vele jonge deelnemers aan Alpe d'HuZes en het toonbeeld van goed een gelukkig leven met kanker. Ondanks lymfeklierkanker wist hij de Alpe d'Huez meerdere keren te bedwingen. Gedurende de vier jaar van zijn ziekte wist hij mensen van alle leeftijden te inspireren en te laten inzien dat je altijd iets van je leven kunt maken, hoe moeilijk ook en hoe kort ook. Zijn motto was: "Aan wat je overkomt kun je veelal niets doen; aan hoe je ermee omgaat des te meer!"

Bas is op 9 september 2010 op 24-jarige leeftijd overleden. Zijn vader maakte enkele banken die geplaatst zijn op de heide bij Ermelo en Nunspeet. Ter ere van Bas heeft de stichting Alpe d'HuZes de Bas Mulder Award in het leven geroepen. Met deze prijs worden jonge onderzoekers en wetenschappers geïnspireerd om het uiterste van zichzelf te geven, in creatieve en onafhankelijke zin, in geestelijk en fysiek opzicht. Nooit opgeven, niet tijdens het leven en zeker niet tijdens het onderzoek. Er is ook een Bas Mulder-bocht. Deze bevindt zich op de Alpe d'Huez in Frankrijk en wordt ook wel de 0-bocht genoemd.  

Waarom de Bas Mulder-fiets?

Zijn motivatie, instelling, en positieve levenswijze zorgden ervoor dat Bas door zijn omgeving als zeer bijzonder werd gezien. Na zijn overlijden werden er meerdere prachtige initiatieven ontplooid. Een daarvan is de Bas Mulder-fiets, die speciaal door Gazelle is gebouwd. De fiets draagt de naam Bas en is gespoten in de door hem zo geliefde kleur blauw. Door deze fiets ter beschikking te stellen en daarmee de positieve instelling van Bas in herinnering te blijven roepen, wil de stichting B.A.S. (Beklim Alpe d'Huez Samen) kinderen stimuleren ook te gaan fietsen. De fiets is (vanwege zijn maat) bedoeld voor kinderen tussen de 12 en 14 jaar. 

Marjan en Harrie Mulder schenken Bas Mulder-fiets aan Alpe d'HuKids Nederland
Op 6 april 2019 mocht onze bestuursvoorzitter uit handen van Marjan en Harrie Mulder, de ouders van Alpe d'HuZes-icoon Bas Mulder, dé fiets, waarmee vele malen door een kind de Alpe d'Huez is beklommen, in ontvangst nemen. De fiets zal bij evenementen van Alpe d'HuKids Nederland ter beschikking worden gesteld aan het kind dat een fantastische motivatie aan de dag legt t.o.v. de strijd tegen (kinder)kanker én, net als Bas, een zeer positieve levenshouding laat zien, ook bij tegenslag. Het bestuur van Alpe d'HuKids Nederland is zeer trots op deze geste en bedankt Marjan en Harrie van ganzer harte voor hun ondersteuning!